ciasto z kremem

Jak zrobić bezglutenowe ciasto z kremem bez laktozy?

Ludziom wydaje się, że jeśli ktoś jest alergikiem, nie toleruje glutenu, laktozy, cukru to znaczy, że nie ma już dla niego żadnych przyjemności z jedzenia słodkości. To nieprawda! Ciasta z kremem wcale nie muszą zawierać glutenu czy laktozy. Wystarczy dobrze poszukać, a znajdziemy całe mnóstwo przepisów na ciasta z kremem dla alergików.

Jeżeli chodzi o przepisy na ciasta z kremem bez laktozy warto jednak wcześniej przetestować, zanim podamy je osobie chorej np. na celiakię czy nietolerującej laktozy. Takich przepisów wraz ze zdjęciami szukajmy na blogach kulinarnych. Jest ich całe mnóstwo w internecie, więc możemy wybierać i przebierać do woli. Ciasta bezglutenowe zazwyczaj robione są na bazie mąk bez glutenu: mąki ryżowej, kokosowej, kukurydzianej, ziemniaczanej. Natomiast kremy bez laktozy robi się np. z budyniu na bazie mleka owczego, koziego lub krowiego bez laktozy.

Ostatnio bardzo popularnym kremem do tortów i ciast stał się krem robiony z mleczka kokosowego. Zrobienie takiego kremu jest banalnie proste. Wystarczą dwie puszki mleczka kokosowego, troszkę cukru lub jego zamiennika i dobry mikser. Otwieramy puszkę z mleczkiem, wyjmujemy stałą część i zaczynamy ją ubijać mikserem. Gdy zauważymy, że robi nam się krem o konsystencji bitej śmietany, dodajemy trochę cukru dla smaku i gotowe.

Taki krem jednak trzeba mocno schłodzić przed nałożeniem na ciasto, a później ciasto powinno być przechowywane w lodówce, bo krem może się rozpuścić, nie ma przecież w sobie żadnych konserwantów ani żelatyny, która utrzymywałaby go w gęstej konsystencji. Ten krem uwielbiany jest przez wegan.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *